A sport Brazíliában
2018. december 26. írta: Zorro8

A sport Brazíliában

Egyéb sportok

A sport Brazíliában.

Kezdjük az elejéről, minél régebbről. 

Elvileg már az őslakosok is űztek sportokat.

                                                                                                                                                                           indian_kenu.jpg                              Csónak és Kenu versenyeket. Olyan iratok is előkerültek, mely arról tesz tanúbizonyságot, hogy indiánok és hollandok között is lefolytak úszóversenyek.

Ekkor még a kor legnépszerűbb sportja az evezés volt. És már nagy versenyeket is rendeztek  ebben a számban.  

Az evezés egészen az 1910-es évekig az első helyen állt, mígnem jött a football, ami azonnal az élre vágott, és mindmáig meg is őrizte fölényesen a helyét népszerűség szempontjából.(De erről majd részletesebben szeretnék beszélni, a következő bejegyzésben.

 

 

 

 

Az evezés mellet még a vitorlázás állt az elsők között. A lóverseny egy kicsit később jött be, de ennek ellenére, ez is hamar az élre került. Az úszóversenyek 1895-től kezdet el hivatalosan működni, és hamarosan rá már meg is tartották az első világbajnokságot ebből a számból, 1500 méteren.

És bár a labdarúgás művészete és népszerűsége messze felülmúlja a többit, azért érdemes beszélni a többi sportokról is, mivel jelentős érdemeket értek el ezekben is. A labdarúgást a röplabda követi, népszerűségben, és eredményekben is. A brazil férfi és női röplabdacsapat is többszörös világbajnok. Aztán a kosárlabda következik a listán. A kosárlabda 1896-ban ütött gyökeret az országban. Ebben a sportágban is jelentős sikerekkel dicsekedhetnek. És az ősi evezés Brazíliában még most népszerű.brazilia_roplabda.png

Ami sportot még érdemes lenne megemlíteni az az autóversenyzés  Émerson Fittipaldi és Nelson Piquet többször is lett világbajnok Forma-1 kategóriában, így hát érthető hogy minek köszönhető a népszerűsége.

Végezetül a  többi sport között felsorolnám a hullámlovaglást a sárkányrepülést és a sakkotnelson_piquet.jpg      

 

 

 

Vége

Mersinho de Gaucho González

A bejegyzés trackback címe:

https://brasilia.blog.hu/api/trackback/id/tr6814501710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása